Udeskole madkundskab - Børnenes Bådelaug
Beskrivelse
Tag eleverne med ud i naturen til undervisning, læring og gode oplevelser ved Børnenes Bådelaug ved Hesteskoen i Aalborg Øst.
Omdrejningspunktet er udeskole med fokus på madkundskab (delvist under pavilloner)
Forberedelse
Som forberedelse skal eleverne forinden have stiftet kendskab med:
Brug af køkkenredskaber og færd i et almindeligt køkken, og de skal have hørt om de fem smage. Derudover vil det være en stor fordel, at de har stiftet kendskab med:
- Appen, Google Keep som noteværktøj
- Simpel videooptagning og redigering for eksempel igennem appen Apple Clips eller tilsvarende videoredigeringsapp til mobiltelefon.
Efterbehandling
Når I kommer hjem til egen skole igen, vil det være en fordel, at I sætter en undervisningsgang af til:
- Produktion af dokumentation af muligheden for forøget livskvalitet ud fra oplevelserne igennem udeskole i madkundskab ved Børnenes Bådelaug. Dokumenteret i gennem billeder/videoklip + tekst. Varighed maksimum 1 minut.
Formål
Formålet er at give eleverne mulighed for at arbejde eksperimenterende og undersøgende i naturen, uanset hvordan vejret arter sig. Forløbet skal understøtte og inspirere til udviklingen af udeundervisningen i de obligatoriske valgfag i 7. og 8. klasse.
For at eleverne oplever sammenhæng med hverdagen på skolen, vil der til dette forløb være tilknyttet noget at arbejde med før forløbet og ligeledes til efterbehandling.
Når I ankommer til stedet vil programmet være:
- Introduktion til stedet samt arbejdsplancher, vi anvender på dagen
- Opsætning af mobile “udekøkkener” inklusiv opstilling af køkkenredskaber til brug over bål. Dette foregår i grupper.
- Sikkerhed og hygiejne ved et udekøkken, bål og generelt i naturen
- Introduktion til hvordan elevernes egne telefoner anvendes til dokumentation af arbejdsprocesser vha. Google Keep og Clips
- Øvelse: etablering af bål inklusiv “Hvordan holdes bålet ved lige”
- Tilberedning af mad i rækkefølge inklusiv tilblivelse af hjemmelavet gaffel af gren til spisning
- Anretning og spise maden ved bord-/bænkesættene
- Oprydning, opvask, nedpakning og reetablering af bålpladser samt det omkringliggende areal.
- Tak for i dag og god tur hjem.
Følgende færdigheds- og vidensmål (efter 7. - 8. klassetrin)
Fødevarebevidsthed:
- Fødevareproduktion og madprojekt “Eleven kan arbejde entreprenant med madfremstilling”
- Ud fra de givne ingredienser og ønskede færdigheder udtænkes og skabes en ret over åben ild.
Madlavning:
- Madtekniske egenskaber og håndværk: “Eleven kan eksperimentere med ingredienser og metoder”
- Igennem introduktion af bål, ildstål og udekøkken eksperimenterer eleverne med, for eksempel, justering af varme samt betydning for smagen ved tilberedning over bål
- Måltids- og madkultur
- Måltider og smag: “Eleven kan etablere smags- og værdifulde måltider”
- Igennem vejledninger og miniøvelser øver elever sig i, hvordan “primitive” redskaber og udstyrsniveauer fortsat kan skabe værdifulde måltider
- Måltider og smag: “Eleven har viden om sammenhæng mellem smag, madglæde og livskvalitet”
- Herunder udelivs og naturs betydning for livskvaliteten og nye madkundskabs færdigheder i det fri.
Indholdet kan ændres, hvis vejret kræver det, og hvis der er andre forhold, der skal tages hensyn til. Det vil være de samme temaer, der bliver arbejdet med.
For madkundskab betyder det ligeledes, at retter og ingredienser bliver tilrettet til, hvad der kan skaffes, og hvad der er bedst egnet til tilberedning over bål.
Transport:
Der er gratis bus. I booker selv bussen igennem Hirtshals Turistfart.
Kontakt Sanne Olsen på tlf. 9894 5144. Der kommer en bus og henter jer på skolen og kører jer retur igen.
Praktisk information
Se flere detaljer
Rørdalsvej 153-155
Se flere detaljer
Undervisningen foregår udenfor
Forplejning: Der tilberedes mad over bål
Medbring selv drikkevarer.